El-bil…lig er det ikke

80% av kostnadene i et lithium-ion batteri kommer fra råmaterialene, og prisen på f.eks. litium har steget med 480% det siste året, i følge Benchmark Mineral Intelligence. Litium-batteriene står for minst 30% av prisen på en elbil, så dette presser bilprisene opp. «The recent semiconductor shortage hampering the auto industry is just a small appetizer to what we are about to feel on battery cells over the next two decades.” i følge nyhetsbrevet Morning Brew.

Joe Biden har som mål at halvparten av alle biler solgt i USA i 2030 skal være elektriske, men RJ Scaringe, adm.dir i den nystartede bilprodusenten Rivian, har følgende kommentar: “90% to 95% of the necessary supply chain does not exist.” Analyseselskapet Doomberg mener at det vil være mye klokere, og en mer robust løsning, å bruke det som kan produseres av batterier på hybrid-biler. Deres begrunnelse er at det er bedre om hele flåten sparer 70%-80% av fossilforbruket enn at halvparten (eller mindre) sparer 100% og resten ingenting. Samtidig er flåten fortsatt brukbar selv om det skulle oppstå kortvarig mangel på enten strøm eller fossilt drivstoff.

Jeg skulle ønske Norge valgte like robuste løsninger, og jeg gleder meg til å høre den første personen på Stortinget som er voksen nok til å si det alle vet: «Glem 2-graders målet, det kan vi aldri nå. Nå er det viktig at vi bruker pengene de neste tiårene på å ruste Norge slik at landet er i stand til å levere så gode varer og tjenester som mulig til befolkningen i en verden som er 4 grader varmere.»

USA importerer halvparten av sitt forbruk når det gjelder 46 ulike mineraler og hele sitt forbruk for 17 av dem i følge US Geological Survey. Største leverandør er Kina, verdensleder på litium-batterier.