Verdens Naturfond ledes i fordervelsen

Bård Vegar Solhjell (SV), vår tidligere miljøvernminister, har blitt leder i Verdens Naturfond WWF og gjestet i dag Ukeslutt på NRK. Han har tidligere hevdet at «Miljøutfordringene er de mest kritiske vi står overfor nå.» og der er vi nok enige, men han har en merkelig oppskrift på løsningen. Du og jeg, og ikke minst Bård Vegar selv, trenger ikke gjøre noen ting for å redde verden. Det er det tydeligvis noen andre som skal gjøre. Jeg siterer:

«Jeg flyr så lite som mulig, men så mye som nødvendig, og jeg mener en skal gjøre det uten dårlig samvittighet. Jeg tror at hvis vi legger det personlige ansvaret på alle oss, til å slutte å fly som det viktigste virkemiddelet, så er det noen andre som slipper altfor billig unna, nemlig de som har et hovedansvar. Det er flyselskaper som har interesse av at vi flyr mer, produsenter av drivstoff, reiselivsnæring, og ikke minst politiske myndigheter. Det er politiske vedtak og prosesser i næringslivet som betyr mest. Om vi bygger nye rullebaner, prisen vi setter på avgifter, om vi klarer på andre måter å sette mål for å holde flytrafikken nede og drive den ned, som er nødvendig.»

Du verden! Det er prosesser og vedtak som betyr noe, ikke hva hver og en av oss faktisk gjør. Mannen har jo vært kunnskapsminister også. Trekk parallellen til mobbing i skolen og se om logikken virker like godt: «Det har ingenting å si om hver og en av oss mobber litt, eller snur ryggen til når noen mobbes. Det er noen andre som har hovedansvaret – lærerne, mobberens foreldre og ikke minst politiske myndigheter». Skikkelig suksessoppskrift, dette her.

Solhjell er utdannet statsviter ved UiO, så en gang i tiden leste han nok om Jean-Paul Sartre og eksistensialisme (=Vi er ikke noe annet enn det vi gjør, fordi vi alltid er utstyrt med fri vilje). Sartres eksistensfilosofi gir ingen mulighet til å unnskylde dårlige handlinger, eller hevde at vi egentlig er bedre, men det husker nok ikke en 47 år gammel toppleder. Verdens natur går nok en lys framtid i møte, skal du se.