Hot, hot, hot

Fra den søteste paprika til den slemmeste habanero – slik finner du rett chili:

Piri-piri

Piri-piri er kjent som en av de sterkeste chiliene. Det kommer delvis av at den er så liten. Capsaicinet spres fort gjennom frukten og det er vanskelig å skille den sterke innmaten fra skallet. Liten, tynn og gjerne grønn.

Mulato

En veldig mild chilifrukt, nesten som paprika. Brukes i mexikanske gryter og enchiladas. Som fersk frukt kalles den poblanos og spises ofte fylt. Mørk.

Spansk pepper

Den vanligste «Rema-chilien». Som med paprika er de røde fruktene de fyldigste i smaken, mens den grønne er litt råere. Middels sterk og brukes ofte i thaimat og indiske retter.

Guajillo

Middels sterk chili som ofte anvendes i salsaer. Smak med urtepreg og setter en fin farge på gryter, supper og salsa.

Pascilla Negro

Inngår ofte i gryter, spesielt med skalldyr. En av de mest komplekse chiliene smaksmessig, med innslag av rosin, bær, lakris og kakao.

Habanero

Den sterkeste chilien kommer fra Mellom-Amerika. De som kjenner noe som helst bortsett fra en brennende svie, hevder at den er tropisk fruktig. Liten og rund i fargene rødt, grønt eller gult.

Chipotle

Chipotle er en tørket og røkt chili, ofte en jalapeno. Røkingen gir den en meget spesiell karakter – fyldig og søt med innslag av tobakk og kakao. Passer perfekt til vilt, svin og fisk. Brukes ofte i barbecuesauser og marinader.

Pequin

En veldig sterk liten sak, som brukes for å spisse smaken på blant annet edikk. De små, tørkede fruktene ligger ofte i bunnen av flaskene og kan i tillegg til «chilieffekten» tilføre en smak av rosin.

Jalapeno

Den vanligste chilien. Brukes mye i salsa og andre sauser. Smaken er fyldig og med en viss sødme. Populær i det mexikanske kjøkken.