Benløse fugler

2008 ble det en tradisjonell juleribbe. Fjorårets Ribbe a la Barmen var det bare jeg som satte pris på. Vi regner 300g per person, når det serveres annen mat i tillegg. Og tillegget er i vårt tilfelle medisterpølse og benløse fugler, en julerett med lange tradisjoner i min familie. For å lage ca. 15-20 stykk trenger du:

  • 2 kg fin farse (men du greier å steke opp 3 kg på en kveld)
  • 1/4 indrefilet av svin
  • 1/2 ss malt ingefær
  • 1 ss muskat
  • 1 ss allehånde
  • 1 ss malt nellik
  • 1 ss salt
  • 1,5 – 2,0 kg Flott matfett (litt avhengig av hvor stor gryte du har. Jo større diameter jo raskere går det).
  • 2-3 liter kjøttkraft eller buljong

Med 4 kg og en halv indrefilet har jeg greid 37, men det ble bare 30 store i 2021.

Les først hele oppskriften! Smelt matfettet i en jerngryte. Begynn å koke opp kjøttkraft/buljong. Bland alt krydderet sammen i en liten bolle. Skjær tynne skiver av indrefileten, klem dem flate, strø på krydderblanding og rull dem sammen til små ruller (med kryddersiden inn).
Trill ut en halvmeter alu.folie. Ha farsen i et fuktet «tøykremmerhus» og klem fram tykke farsepølser på 10cm. De kan også formes for hånd, så slipper du å vaske tøykremmerhuset etterpå. Trykk en filetrull ned i hver farsepølse og bruk en våt kniv for å lukke og forme farsepølsa til en litt lang kjøttkake.
Med riktig timing skal gryta nesten koke (det skal frese litt hvis du stikker en tresleiv ned i gryta) når alle kjøttkakene er ferdig formet. Dypp en stekespade i frityrgryta og løft opp den første kjøttkaka. Vri spaden rundt rett over overflaten i frityrgryta, så glir kjøttkaken greit nedi. Ikke dypp stekespaden nedi før kjøttkaken har sluppet taket og flyter fritt. Ta de neste 3-4 på samme måte. La dem koke i frityren til overflaten er fin og brun (10-15 min). Når de er passe brune løftes de over i kjelen med (nesten) kokende kjøttkraft. Etter hvert som det blir ledige plasser i frityren, slipper du nedi nye «fugler».
Når alle er stekt, lar du dem fortsatt småkoke i kjelen i 10-20 minutter og setter dem så til kjøling over natta. Fettet fra frityren er det bare å kaste. Kjøttkakene kan fryses sammen med kjøttkraften, og varmes i panne sammen med ribbebiter eller i sausen når de skal serveres.

Som regel blir det bare rot med steketiden etterhvert, men prøv å steke fem og fem, først et kvarter i gryta, så et kvarter i kjelen. Da tar det 6 x 15 min + 15 min = ca. 2 timer å steke tredve.