Brad DeLong: Slouching Towards Utopia.

1870-2010: The long 20th century, the most influential period ever.

Pre 1870: Patriarkat, de fleste desperate fattige og styrt av en kleptokratisk elite. En enke uten sønner er helt uten rettigheter. 100-1650: Fra Føydalisme til svartkrutt-imperier. Bevæpnede eliter kjører et kontinuerlig force & fraud scheme mot massene. Det skjer en forandring, men den går sakte.

Etter 1870: Teknologi vinner over fertilitet. UK oppfinner globalisering. Kaken bakes raskt stor nok til alle, men likevel forblir det store forskjeller. Før hadde ikke folk makt nok til å begå store feil. Nå greier man å starte verdenskriger og kinesiske sultkatastrofer.

  • 1870: Damp
  • 1900: Kjemikalier, elektrisitet og diesel
  • 1930: Masseproduksjon
  • 1965: Globalisering
  • 2000: Informasjon og biotek.

Hayek: The Road to Serfdom. Toppstyring er dårlig styring. Bare markedsøkonomi kan gjøres oss effektive og rike. Det blir ikke rettferdig, men det er ikke noe å bry seg om.

Karl Polanyi: Folk kommer ikke til å godta urettferdighet og derfor kan ikke ren markedsøkonomi fungere. Den vil bare skape kriser og revolusjoner.

«Property is theft» er jo sant. Du eier noe bare fordi en germaner stjal det fra en romer for 1500 år siden.

FDR valgte ikke ND av ideologiske årsaker, men alt annet var prøvd og hadde feilet. Heldig at det lyktes, for det ble malen for sosialdemokrati i etterkrigstiden. Storbritannia og Leon Blumfeld i Frankrike prøvde det, men mislyktes. Japan og Tyskland prøvde det, men lyktes så bra at det endte med en verdenskrig.

Sosialdemokratiet dør i 70-årene og nyliberalismen overtar fordi mange føler at «noen får ufortjent mye gratis». Finanskrisen i 2008 skaper et nytt skifte. Nå gjelder tilsynelatende sosialdemokrati for de rike, som reddes av staten, og nyliberalisme for resten, som må greie seg selv. Boom & bust viser at liberalisme fungerer dårlig, men det er en religion og tilhengerne overser dens feil. Alternativene fungerer også dårlig. En kommandoøkonomi skaper bare uinteresserte zombier som ikke bryr seg om hva de driver med, mens byråkratstaten blir for ineffektiv.

Før 2010 var tanken at «Markedet må få lov til å feile. Krasjer det, vil staten øke sitt forbruk for å dra det opp igjen. New Deal 2.0». Etter 2010 mente Obama «Siden folk har vært flinke og strammet livreima, kan ikke staten være dårligere». A good crisis should not be wasted, men Obama hadde ikke lyst på noe mer ambisiøst.

Frankrike fikk en Trump-klovn som leder i 1851, bare fordi han hadde en kuul onkel.

Moderne medier har ført oss fra kompromisser til fraksjoner og rivalisering. Koffein er en insektgift som girer opp nervesystemet ditt. Du kan bli oppkvikket eller dø av det. Sosiale medier fungerer på samme måten. Er vi aper eller insekter?

Fire utfordringer foran oss: Global oppvarming, spredning av kjernevåpen, ny-facsisme og stormaktskrig. Går vi til Olanyi+Hayek, Hayek+Lenin, indisk politikk eller autokrati?