Turforslag for deg som har lyst til å bli bedre kjent med skauen min.

Åbbortjenn - Skjæringrud veien.

De vestre delene av Fjella var et av de områdene jeg tråkket minst i da jeg var yngre, men det hendte jeg fulgte Åbbortjenn - Skjæringrud veien. Veien passerer tett på flere nedlagte husmannsplasser - Jasserud, Linkerud, Delingsrud, Helgerud - og det som i sin tid bar navnet "Europaposten", fordi den i følge Trygve Orderud var Europas beste harapost.

Store deler av denne stien er det vanskelig å finne i dag, men partiet fra Åbbortjern til varden på toppen av Skranglern er ganske tydelig. Og Skranglern er et fint turmål i seg selv, med ranke furuer og utsikt ned mot Bråtan. Du kan jo ta bilen opp Stordalveien i dag og kjøre hele til Åbbortjennsmyra nå for tida, og da er det knapt en kilometer til varden.

Fra toppen av Skranglern og nordover har lyngen tatt fullstendig overhånd, men hold deg på toppen av åsryggen som strekker seg nord-nordvestover, så vil du skimte tråkket her og der. Når du kommer ned på de skyggefulle flatene blir den tydeligere igjen og leder deg vestover i retning Helgerud. Tynningshogst har skapt en del snublefeller før du krysser bekken og på den andre sida kommer du atter ut i åpnere landskap, der stien har grodd igjen.

Rute

Hvis du parkerer ved bommen på Stordalveien: Pekstad
Stordalen
Åbbortjenn
Skranglern
Helgerud
Delingsrud
Turens lengde: xx km.

Tips om turen

Kjør inn til Pekstadjordet og parker før bommen nederst i Stordalen....

(fortsettelse følger)