coqrouge

Carl Gustaf Gilbert Hamilton

        alias Coq Rouge



   Innledning
   Oppvekst
   Utdannelse
   Karriere
   Ferdigheter
   Økonomi
   Interesser
   Kvinner
   Venner
   
   Kronologi
   Links


Carl Hamilton i 2008 - historien fortsetter

Mange ønsket seg i årevis flere bøker om Hamilton, men i etterordet til novellen "Hamlon" forteller Guillou at dette er helt uaktuelt, og forklarer samtidig hvorfor.

Om grunnen var frustrasjon over palestinernes taktikk i Midt-Østen, behovet for å gi bankkontoen en vitamin-innsprøytning eller at forfatteren savnet sin helt, det skal være usagt, men høsten 2006 gjorde Guillou i hvert fall helomvendig og hentet Hamilton tilbake fra pensjonist-tilværelsen i California.

Den ellevte romanen om Hamilton hadde tittelen "Madame Terror" og utkom i Sverige 16. august 2006. En gruppe palestinere, under ledelse av Hamiltons gamle venninne Mouna Husseini (som angivelig ble drept av en bilbombe utenfor et sykehus i Tunis - IX.517), bruker arven etter Arafat til å bygge en super-ubåt i Russland. Krangel i det russisk/palestinske mannskapet bringer imidlertid opp behovet for en ny skipssjef med stor nok autoritet til å skape orden i rekkene.

Med Hamilton og et TV-team fra Al Jazeera om bord utsletter de den israelske marinen, leker katt og mus med amerikanerne fra Middelhavet til Syd-Afrika og Mouna blir det nye årtusenets Che Guevara.

Og det stopper ikke der. Høsten 2008 kommer enda en bok i serien som nå er i ferd med å gå fra kult-serie til såpeopera. I "Men ikke hvis det gjelder din datter" drar Hamilton hjem for å gjenoppta saken som tretten år tidligere ga ham livstidsdom - en dom han den gang gjorde alt for å få.

I den nye boken veves også Eva og Pierre Tanguy fra kalkunen "Tyvenes marked" og "Den indre fiende" inn i handlingen. Deretter bærer det avsted til Saudi Arabia sammen med Fremmedlegionen, når katastrofen nok en gang rammer noen i Hamiltons omgangskrets.

Hamiltons femtiårsdag

Dette nettstedet ble laget i anledning femtiårsdagen til Jan Guillous romanhelt Carl Gustaf Gilbert Hamilton. Hamiltons alder er vanskelig å fastslå sikkert, for i bøkene finnes det litt motstridende opplysninger. Det eneste stedet hans fødselsår framgår eksplisitt (Vendetta), står det imidlertid at han er født i 1954, og fra en annen bok (I Hennes Majestets tjeneste) framgår det dessuten at han har bursdag noen dager før 13. september.

Derfor bør vi med rimelig grad av sikkerhet kunne si at Carl Hamilton feiret sin femtiårsdag tidlig i september 2004. Dette bekreftes også i "Madame Terror". I denne boken, som foregår høsten 2006, står det at Hamilton er 52 år.

Stellan Skarsgård som C.G.G. Hamilton

Hvem er Carl Hamilton?

Carl Hamilton er "den svenske James Bond", verdens beste commandosoldat, den venstreradikale aristokraten som ble etterretningsoffiser og mye mer. I de ti (første) romanene om Hamilton kan vi følge ham fra 1985, da han arbeider i sikkerhetspolitiet, og fram til 1995, da han rømmer fengslet etter å ha blitt dømt for mord på seks SÄPO-angivere. Dessuten finnes det en novelle som forteller at Hamilton etter rømningen dukket opp i San Diego, under dekknavnet Charles Hamlon.

Moderne mytologi

Jan Guillous dekalogi (vel, den var i hvert fall det en stund) om Carl Gustaf Gilbert Hamilton kan godt kalles et lite stykke moderne mytologi. Fra en synsvinkel er det den tidløse historien om en helt med uvanlige egenskaper, som beseirer nesten alle sine fiender, men som ofrer sin personlige lykke i kampen.

For Guillou selv var imidlertid Hamilton mer et redskap for å kunne formidle sine meninger om Sverige på 80- og 90-tallet. Bøkene karakteriseres som spenningslitteratur, men er kanskje ikke alltid så spennende. Det innrømmer forfatteren også. Vi vet jo på forhånd stort sett hva som vil skje, men det interessante er hvorfor det skjer. Det er altså i Hamiltons omgivelser den virkelige handlingen foregår, blant politikere, journalister og andre som bidrar til å forme samfunnet. Hamilton selv blir bare et påskudd for å kunne fortelle om alt dette andre.

Noen ord om stoffet du finner her.

Således er dette nettstedet en litt bisarr affære. Det handler nemlig ikke om de viktige og virkelige emnene som bøkene behandler, men bare om virkemiddelet - den fiktive helten Carl Hamilton, og hans liv og bragder. Her kan du med andre ord finne alt du ikke trenger å vite om disse bøkene. Sløsing med tid og plass for de fleste, med andre ord, men kanskje med noen få interessante ting for fansen eller den som skal skrive en særoppgave.

Bøkene om Carl Hamilton er skrevet i en pseudo-dokumentarstil, og inneholder referanser til mange virkelige hendelser. Det er dermed mulig å tidfeste mye av handlingsforløpet. Det finnes imidlertid noen små selvmotsigelser her og der, spesielt i forhold til folks alder og svenske Riksdagsvalg. Jeg vet ikke om dette er gjort med hensikt, for å løsrive historien litt fra virkeligheten, eller om dette er slurv fra forfatter eller oversetter. Resultatet blir i hvert fall at min egen kronologi er en slags ”minste felles nevner” for å oppnå så få og små avvik som mulig mellom handlingen i bøkene og virkeligheten.

Soleklare feil på disse sidene er alltid mine egne, og jeg ber om unnskyldning for dem. Målet er imidlertid at sidene på sikt skal bli feilfrie, og hvis du oppdager feil eller har kommentarer til min tolkning av opplysninger i bøkene, er du hjertelig velkommen til å notere dette i gjesteboken. Alle sideangivelser i teksten refererer seg til Caps pocket-serie. I andre opptrykk kan det selvsagt avvike noe. For enkelthets skyld, beskrives henvisningene med romertall for hvilken bok det er snakk om, og vanlige arabiske tall for sidenummeret. (VII.29) betyr f.eks. bok sju, dvs. ”Ingenmannsland”, side 29.

Hamilton på film

Det er laget flere filmer og TV-serier om Hamilton. Se Wikipedias artikkel om Jan Guillou for detaljer om dette. Felles for de fleste av dem, er at de er vanskelig å få tak i på DVD. Det skyldes nok delvis svensk lovgivning, som gir forfatteren av en bok rett til å stoppe en film basert på boken, dersom han/hun misliker den. Det er ingen hemmelighet at Guillou har hatt lite til overs for de fleste av filmatiseringene, og det har nok skylden for at det ikke har blitt så mange utgivelser på DVD.

Litt synd kanskje, men for virkelige fans er det håp. Nesten alt sammen er en eller annen gang vist på fjernsyn, så noen gamle opptak på VHS finnes nok rundt om kring i de tusen skandinaviske hjem. Har du flaks, kan du kanskje komme i kontakt med noen som har slike via diverse diskusjonsfora for film.



På www.lyngstad.info kan du også finne:

[Viktoria] [Tid og rom] [RS Cosworth] [Hamilton] [Slektstre]

e-postadresse

Takk til alle som frivillig eller ufrivillig har bidratt eller inspirert til disse sidene.
Innholdet kan kopieres, men undertegnede gir ingen garantier med hensyn til opphavsrett.
Eventuelle feil på sidene er kun mine egne. © 2003-2008 Ole Dahl