Livets lønn

…tanker i tida

An apple a day keeps the doctor away

Filed under: Oles unyttige innfall,Vomfyll — 29. november 2015 @ 19:10

Allerede vikingene åt epler og på det meste kan vi ha hatt rundt 400 eplesorter i Norge.  Universitetet på Ås har rundt 50 sorter i sin frukthage.

Gravenstein, Åkerø og Torstein har du kanskje hørt om? Sammen Astrakan, Transparante Blanche og Filippa er de utbredt over hele landet. Rosenstrips, Fuhr, James Grieve og Prins derimot er typiske vestlandsspesialiteter.

I innlandsfylkene der klimaet er hardere, har sorter som Haugmann, Alexander og Charlamovsky vært vanlig, mens Signe Tillisch, Sävstaholm og Flaskeeple er vanligere i kystnære strøk. I lavlandet østafjells kan du finne sorter som Ribston, Leinestrand og Gul Richard. Langballe og Virginsk roseneple er klassiske sorter som har vært svært utbredt, men som ikke lenger blir plantet.

Ingen kommentarer

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Hide Buttons