The trains in Spain run ghastly on the plains

De neste ti årene skal Norge bruke 322 mrd på samferdsel. I omtrent samme tidsrom skal Spania bruke 680 mrd…kun på høyhastighetstog! I den aktuelle 10-års perioden kommer oljefondet til å øke med rundt regnet 2000 mrd vil jeg tippe.
Men er ikke det bortkastede penger? Vel, før AVE (Alta Velocidad Española) linjen mellom Madrid og Sevilla ble åpnet, var trafikken på distansen fordelt slik:
Bil: 60%, fly: 11%, tog: 14% (resten tok vel bussen).

Etter to års drift så det slik ut:
Bil: 34%, fly: 4%, tog: 52%.

Nå, et drøyt tiår senere er togets andel 80%!

Hvem gidder være et miljøsvin når den miljøvennlige løsningen er best?

Tenk om norske politikere også våget å satse på noe! Våget å investere oljepengene i noe framtidsrettet og miljøvennlig som folket ville ha nytte av, både nå og i framtida. Jeg ser for meg et triangelsamband mellom de skandinaviske hovedstedene:
Oslo – København 2t 30min med stopp i Göteborg og Malmö.
Oslo – Stockholm 2t 20min med stopp i Karlstad og Örebro.
København – Stockholm 3t med stopp i Jönköping og Linköping.
Dernest en høyhastighetsring mellom Oslo – Bergen (1t 45min), Bergen – Stavanger ((1t 50min?), Stavanger – Kristiansand (50min) og Kristiansand – Oslo (1t 15min med stopp i Porsgrunn).

Det hadde vært en «månelanding» det sto respekt av det!